Spiżarnia w domu – gdzie ją zaplanować i jak zaprojektować?
Spiżarnia w domu ułatwia przechowywanie i gromadzenie zapasów żywności. Aby jednak pomieszczenie odpowiednio spełniało swoje zadanie, musi być właściwie zaprojektowane. Gdzie zaplanować spiżarnię w domu i na co zwrócić szczególną uwagę w projekcie? Podajemy praktyczne wskazówki.
Czy warto mieć spiżarnię w domu?
Spiżarnia w domu była dawniej niezastąpionym pomieszczeniem. Wędzono w niej mięsne specjały, suszono grzyby, składowano przetwory z sezonowych warzyw i owoców, a przede wszystkim gromadzono zapasy żywności na mniej urodzajne miesiące.
Obecnie jedzenie jest dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki – i to bez względu na porę roku. Może więc wydawać się, że spiżarnia jest po prostu zbędna. Nic bardziej mylnego! Wydzielenie spiżarni w projekcie domu może adresować wiele potrzeb współczesnych gospodarstw domowych:
- ułatwia organizację przechowywania żywności,
- zapewnia szybki i łatwy dostęp do potrzebnych produktów,
- daje możliwość robienia zapasów spożywczych,
- pozwala na przechowywanie sprzętu, urządzeń i akcesoriów kuchennych,
- ułatwia segregację produktów i utrzymanie porządku,
- odciąża przestrzeń w kuchni – zwalnia miejsce w szafkach i poprawia estetykę pomieszczenia.
Projekt spiżarni – na co zwrócić uwagę?
Aby spiżarnia w domu spełniała swoje zadanie, a korzystanie z niej było wygodne, trzeba ją jednak odpowiednio zaprojektować. Znaczenie będzie miało kilka czynników. Na co warto zwrócić uwagę?
Wielkość
Nawet niewielka spiżarnia w domu może ułatwić przechowywanie żywności i posłużyć do gromadzenia zapasów. Jeśli jednak jest to możliwe, warto dopasować jej wymiary do wielkości gospodarstwa domowego oraz indywidualnych potrzeb.
Lokalizacja
Właściwe umiejscowienie spiżarni w projekcie domu wpłynie przede wszystkim na warunki w niej panujące. Temperatura, wilgotność i stopień nasłonecznienia to kluczowe parametry mające znaczenie dla bezpiecznego i higienicznego przechowywania w niej żywności. Miejsce spiżarni w projekcie domu przełoży się też na wygodę korzystania z niej. O tym, jak duże znaczenie dla komfortu życia ma właściwe rozmieszczenie pomieszczeń w domu pisaliśmy szerzej w osobnym artykule. Serdecznie zapraszamy do jego lektury – znajdziesz go na naszym blogu.
Aby zadbać o utrzymanie optymalnych warunków w spiżarni, trzeba też zwrócić uwagę na jej położenie względem kierunków świata i pozostałych pomieszczeń. Dobrym rozwiązaniem będzie zaplanowanie jej od północnej lub wschodniej strony domu – czyli tej, która w ciągu dnia jest najkrócej nasłoneczniona. Warto też zwrócić uwagę na to, aby nie umieszczać spiżarni w bezpośrednim sąsiedztwie źródeł ciepła – np. kotłowni.
Aranżacja
Odpowiednia aranżacja spiżarni w domu pozwoli wydobyć z pomieszczenia pełen potencjał. Funkcjonalne wyposażenie to podstawa – warto zaopatrzyć się zwłaszcza w pojemne kosze, szuflady, nośne regały i praktyczne szafki typu cargo, zapewniające łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Sprawdzonym sposobem na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni w spiżarni jest zagospodarowanie jej w pionie za pomocą zabudowy z regałami.
Gdzie zaplanować spiżarnię w domu?
Spiżarnię w domu najlepiej zaplanować w miejscu ciemnym, suchym i chłodnym. Idealnie nada się do tego nieogrzewane pomieszczenie bez okien – musi być ono jednak odpowiednio wentylowane i izolowane i dobrze doświetlone. Rozwiązań jest kilka – warto przeanalizować różne opcje, a lokalizację spiżarni w projekcie domu dostosować indywidualnie do potrzeb i dostępnych możliwości:
- Spiżarnia w okolicy kuchni daje szybki dostęp do zapasów jedzenia oraz niezbędnych sprzętów, urządzeń czy akcesoriów kuchennych podczas przygotowywania posiłków. Trzeba jednak zadbać wówczas o odpowiednią termoizolację, aby nie dopuścić do przegrzewania się pomieszczenia.
- Spiżarnia w piwnicy zapewnia świetne warunki do przechowywania żywności. Takie rozwiązanie możesz wybrać również w momencie, kiedy decydujesz się na dom prefabrykowany od WOLF Haus – więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Czy dom prefabrykowany może mieć piwnicę?
- Spiżarnia przy garażu ułatwia transport zakupów z samochodu – skraca czas rozpakowywania i nie wymaga przenoszenia ciężkich towarów przez cały dom.
- Spiżarnia pod schodami pozwala w praktyczny sposób zagospodarować wolną tam przestrzeń. To idealne rozwiązanie zwłaszcza w przypadku domów z mniejszym metrażem, gdzie liczy się każdy centymetr powierzchni użytkowej.
Szukasz projektu domu ze spiżarnią? Jeśli zastanawiasz się, skąd go zamówić lub poszukujesz firmy, która pomoże Ci w przelaniu wizji wymarzonej nieruchomości na papier – jesteś w odpowiednim miejscu.
W WOLF Haus zajmujemy się kompleksową realizacją inwestycji budowlanych w technologii prefabrykowanej na każdym etapie – począwszy od opracowania projektu, przez produkcję elementów konstrukcyjnych, po ich montaż na placu budowy. Zapraszamy do kontaktu!
Najnowsze wpisy

Dzień z Ekspertami Wolf Haus już 7.06.2025
Planujesz budowę, remont lub modernizację domu? Wyjątkowo opłacalnym rozwiązaniem są prefabrykowane elementy konstrukcyjne. Dowiedz się, jak powstają i skorzystaj z możliwości rozmowy z wykwalifikowanymi, doświadczonymi specjalistami z branży budowlanej – odwiedź fabrykę Wolf Haus!
Czytaj dalej
Dach bezokapowy – konstrukcja, wady i zalety
Dach bezokapowy stosowany jest w różnych projektach domów. Popularnością cieszy się zwłaszcza wśród miłośników nowoczesnych brył – i to nie tylko z uwagi na estetykę, ale także poprawę energooszczędności budynku. Rozważasz jego wybór? W takim razie koniecznie przeczytaj ten wpis. Omawiamy zalety i wady dachu bez okapu i podpowiadamy, kiedy warto się na niego zdecydować.
Czytaj dalej
Garaż w bryle domu – czy warto?
Czy warto decydować się na garaż w bryle domu? Choć ma on swoje plusy, niesie ze sobą również pewne ograniczenia. Aby pomóc Ci w podjęciu świadomej decyzji, przygotowaliśmy krótkie zestawienie najważniejszych zalet i wad takiego rozwiązania. Przeczytaj poniższy artykuł i przekonaj się, czy jest ono właśnie dla Ciebie!
Czytaj dalej